Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.
Winnica Kraków
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.