mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który perfekcyjnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu dobre? Na ogół jest tak, że najprawidłowiej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość porządnie z serem, w takim razie zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.